Met iDeal betalen
Home > Pagina

Wat is HDTV?

<< Terug

HDTV is een tv standaard ontwikkelt in de begin jaren 90, die nu eindelijk op de markt wordt gebracht als nieuwste ontwikkeling op televisie gebied. Een hogere resolutie(meer beeldpunten) samen met mooiere kleuren geeft een veel mooier en gedetailleerder beeld. 

HDTV bestaat in drie verschillende resoluties namelijk 720p, 1080i, 1080p

  • 720p - 1280x720 pixels progressive
  • 1080i - 1920x1080 pixels interlaced
  • 1080p - 1920x1080 pixels progressive

Ofwel een resolutie van 1280 x 720 of de beste resolutie 1920 x 1080. Door deze veel hogere resolutie dan de huidige televisie uitzendingen (720 x 576) is het beeld dus veel scherper en rustiger om naar te kijken. We spreken van kwaliteitsuitzendingen. E?n van de nadelen van interlaced(i) scan is dat bij grotere schermen men last heeft van flikkering van het beeld. De reden waarom 1920x1080 nog interlaced kan uitgezonden worden is dat 1920x1080 beeldpunten uitzenden in progressive scan heel veel bandbreedte kost per kanaal.
HDTV heeft ook de mogelijkheid om geluid in Dolby Digital 5.1 surround weer te geven.

Zoals eerder vermeld is dus wel een Full High Definition of HD-ready LCD- of Plasmascherm nodig, om HDTV bekijken. Anders heb je niets aan een high definition uitzending. Dit LCD- of Plasmascherm moet een High Definition geschikte ingang hebben zoals bijvoorbeeld een HDMI, DVI of Component ingang (YpbPr) waarover het HD-signaal binnen kan komen. Tevens moet het LCD-scherm natuurlijk een minimale resolutie van  1280 x 720 hebben om High Definition te kunnen weergeven.  Om full High Definition te kunnen kijken, dus de echte volledige high definition beeldweergave moet men over een toestel met een resolutie van 1920 x 1080 beschikken.

 Het EK voetbal van juni 2008 werden door @home, multikabel, Casema (Ziggo) en UPC in High Definition via de kabel uitgezonden. Momenteel zijn een aantal zenders die in High Definition worden doorgeven.Er kan hier een speciale HD ontvanger met abonnement voor worden aangevraagd. Hiervoor kan de Samsung DCB-H360R digitale HD ontvanger voor gebruikt worden.(niet voor UPC)Via de Astra satelliet en m.b.v een HD-satellietontvanger, is het ook mogelijk om HD  uitzendingen te volgen(euro1080).

Naast het uitzenden van HDTV-beelden via satelliet en kabel werkt men ook heel hard aan opslagmedia die geschikt zijn voor HDTV. De DVD-norm zoals die nu gekend is, ondersteunt geen beeld in HDTV-formaat. Let op! Een gewone DVD kan wel weergegeven worden op zo'n HD-scherm, maar de kwaliteit kan nog beter! Men is al een geruime tijd bezig met opvolgers van de DVD die HDTV-beelden kunnen opslaan en weergeven.
 
Het formaat dat tot nu toe gezien wordt als de gedoodverfde opvolger van DVD is Blu-Ray Disc. Dit formaat wordt o.a. ondersteund door Panasonic, Philips, Sony en Pioneer en maakt gebruik van een blauwe laser waardoor een hogere dichtheid van de gegevens mogelijk is op een standaard schijfje van 12 cm. Blu-ray kan momenteel maximaal 27 GB opslaan op een single-layer schijfje. Een dual-layer schijf kan maximaal 54 GB verwerken. Er is onderzoek gaande naar 100 GB opslag (quad-layer) en zelfs 200 GB (octa-layer). De extra ruimte op een Blu-Ray schijfje wordt gebruikt om een MPEG-2 beeld op te slaan in HDTV-kwaliteit. Vrijwel alle grote namen uit de elektronicabranche hebben hun voorkeur voor Blu-ray uitgesproken.Media  Homeservice heeft een Blue-Ray disc speler in de aanbieding voor E 299,-.  
 
Als tegenhanger van de Blu-Ray disc kwamen Toshiba en NEC met de AOD (Advanced Optical Disc) of beter bekend als HD DVD. HD DVD kan tussen de 15 en 30 GB kwijt op respectievelijk single- en dual-layer schijven. Veel informatie rond de HD DVD is er nog niet. Het grote voordeel dat AOD boven Blu-Ray lijkt te hebben is dat AOD als formaat is omarmd door het DVD-forum, de organisatie die de specificaties van de huidige dvd heeft vastgelegd. Maar voor de rest lijkt Blu-Ray disc toch de overhand te krijgen.Toshiba is gstopt met producren van HD-DVD spelers.

Na eerdere mislukte pogingen om HDTV te laten doorbreken, ziet het er nu naar uit dat dit uiteindelijk in Europa toch zal lukken .De eerste HDTV-kanalen zijn er, er komen er zeker nog meer, ook via de kabel. De kwaliteit van het beeld is super! HDTV is een zeer grote stap voorwaarts in de kwaliteit van het opgenomen en weergegeven beeld. Ook op het gebied van opslagmedia wordt er hard aan HDTV-compatibiliteit gewerkt .

 

Blijf op de hoogte!
Media Homeservice
Waaienberg 53
2716 PC Zoetermeer
Tel.: 079-3521406
info@mediahomeservice.nl
 

Telefonisch bereikbaar
ma t/m vrij 9:30 - 19:30
zat 10:00 - 18:00
zon gesloten
24 uur online
 

Home  |  Contact  |  Hoe werken wij  |  Techniek  |  Leveringsvoorwaarden

©2023, Service Land  |  info@mediahomeservice.nl  |  Privacy policy  |  Partners