Met iDeal betalen
Home > Pagina

Werking Plasma scherm

<< Terug

Het basisidee van een plasma-TV zijn allemaal aparte lichtjes van rood, groen en blauw die oplichten en het beeld vormen. Ieder pixel bestaat uit drie lichtjes: een rood, een groen en een blauw. Door de intensiteit van die lichtjes te regelen, kunnen alle kleuren gemaakt worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het centrale element in zo'n lichtje is plasma. Plasma is een bepaald gas dat UV-licht weergeeft door een elektrische spanning die erdoor passeert (vrije elektronen worden toegevoerd). Een botsing met een bewegend deeltje, springt het atoom naar een hoger energieniveau. Het elektron valt dan terug naar zijn normale energieniveau waardoor energie vrijkomt onder de vorm van een UV-lichtfoton. Die UV-lichtfotonen zijn onzichtbaar voor de mens, maar zullen gebruikt worden om zichtbare lichtfotonen te weer te geven met behulp van een fosforescerende laag.Deze laag zet het ultraviolette licht om in zichtbaar licht. De kleur van dit zichtbare licht wordt bepaald door het fosfor.

Om het plasma in een bepaalde cel te doen oplichten, laadt de plasmascherm processor die elektrodes die elkaar kruisen in die cel. Er zijn telkens 2 displayelektrodes per cel en 1 adreselektrode per cel. De computer laadt eerst de displayelektrodes op om de cel op te laden, vervolgens wordt de adreselektrode gebruikt om het commando te geven licht te exciteren.Wanneer de gekruiste elektroden opgeladen zijn (met een potentiaalverschil tussen beide), zal een elektrische stroom vloeien door het plasma van die cel. Die stroom veroorzaakt een snelle stroom van geladen deeltjes die de gasatomen stimuleren om UV-fotonen los te laten. Die UV-fotonen komen dan terecht op fosforen (aan de binnenwand van de cel) die het UV-licht omzetten in zichtbaar licht.Ieder pixel bestaat uit 3 dots, met telkens rood, groen en blauw gekleurd fosfor. Door de stroom die door de cellen vloeit te veranderen, veranderen we tevens de intensiteit van het uitgestraalde licht.Zo is het mogelijk om 16,7 miljoen kleuren op een Plasma scherm weer te geven.

De mate waarin het plasma materiaal opbrandt bepaald de levensduur van het plasma scherm. Nu is de levensduur van plasma schermen rond de 60.000 uren. De half-helderheidstijd van een kwaliteits plasmascherm bedraagt gegarandeerd 30.000 uur (LG).Bij een dagelijks gebruik van 6 uur per dag goed voor ca. 14 jaar kijkplezier. Dit wil dus niet zeggen dat dit het einde van het plasmascherm is! Er is geen reden om aan te nemen dat deze niet nog vele jaren dienst kan doen.  

 

Blijf op de hoogte!
Media Homeservice
Waaienberg 53
2716 PC Zoetermeer
Tel.: 079-3521406
info@mediahomeservice.nl
 

Telefonisch bereikbaar
ma t/m vrij 9:30 - 19:30
zat 10:00 - 18:00
zon gesloten
24 uur online
 

Home  |  Contact  |  Hoe werken wij  |  Techniek  |  Leveringsvoorwaarden

©2023, Service Land  |  info@mediahomeservice.nl  |  Privacy policy  |  Partners